Sport en bewegen

Gepubliceerd op 18 september 2019 om 16:15

Heb je een reumatische aandoening? Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk, want sporten en bewegen is ontspannend, goed voor je gezondheid en je doet er vaak nieuwe sociale contacten mee op. Niet alle beweegactiviteiten zijn geschikt wanneer je reuma hebt, maar er zijn genoeg leuke beweeg- en sportactiviteiten die niet te zwaar zijn. Overleg met je arts of fysio- of oefentherapeut wat een geschikte sport voor jou is.

Bewegen is goed voor je gewrichten, je spieren en je conditie. Bewegen zorgt voor een betere beweeglijkheid van je gewrichten en minder stijfheid van je spieren en gewrichten. Daarnaast kan bewegen vermoeidheid ook verminderen.

Dagelijks een half uur matig intensief bewegen is gezond en voorkomt dat je onderbelast raakt. Van matig intensief bewegen ga je sneller ademhalen. Je krijgt het er warm van en je hart gaat er sneller van kloppen. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn wandelen, fietsen en zwemmen.

Heb je een tijdje weinig beweging gehad, dan is het belangrijk om het bewegen geleidelijk op te bouwen en je grenzen in de gaten te houden. Zo verleg je je grenzen geleidelijk en voorkom je overbelasting door te lange en/of te zware inspanning.

Een fysio- of oefentherapeut kan je begeleiden en adviseren hoe je kunt bewegen met reuma en hoe je onder- of overbelasting kunt voorkomen. Ook kan een fysio- of oefentherapeut samen met jou kijken welke beweegactiviteit of sport geschikt voor je is. Voorbeelden zijn zwemmen, wandelen, fietsen, fitness en Nordic walking.